tiistai 23. maaliskuuta 2010

Parempi Päivä on Enkkapäivä eli Namusedän Juhlapäivä

Rötösherralle tiedoksi: ”Epäkohdista puhuminen ei ole lain tarkoittamaa liike- ja ammattisalaisuuksien rikkomista.” Niin on lakimiehemme sanonut. Siksi tässä pamfletissa paljastettavat epäkohdat eivät ole yrityssalaisuuksia, vaan ehkäpä sairain pakkotyön muoto, jota maassamme on esiintynyt sitten maaorjuuden.

Ylihuomenna on kuukauden viimeinen perjantai. Se tietää jälleen henkisiä ja fyysisiä kärsimyksiä MediaPexin 200-500 puhetyöläiselle. ”En siis vastaa tuntemattomiin numeroihin kuukauden viimeisenä perjantaina!”

Rötösherra hellittelee ylihuomista kidutusta nimillä Parempi Päivä ja Enkkapäivä. Rakkaalla lapsella on kaksi nimeä, mutta me annamme sille kolmannen: Namusedän Juhlapäivä.

Todellisuudessa Parempi Päivä on parempi päivä vain Namusedän tilipussille. Puhetyöläisille ko. päivä on surujuhlien surujuhla, Pitkäperjantai, kärsimysnäytelmä, jonka me nyt tuomme koko kansan tietoisuuteen. Tarkoituksemme on saada Namusedän Juhlapäivästä myös kansallinen suruliputuspäivä myötätunnonosoitukseksi Rötösherran hyväksikäyttämille puhetyöläisille.

Namusedän Juhlapäivän taustalta löytyy jälleen ahneus. Halu tuplata jokaisen 26 toimiston päivämyynti. Koska rötösherrain ansiot ovat tulospalkkaus-logiikan mukaan sidottu yrityksen tulokseen, päivämyynnin tuplaaminen tietää rötösherroille kaksinkertaista tiliä. Lähtökohtaisesti emme tuomitse tarkoitusta, ainoastaan keinon.

Koska puhetyöläinen on ihminen eikä kone joka nenästä vääntämällä tuplaa myyntitehonsa, rötösherrat pakottavat ensinnäkin toimistojen esimiehet ympäripyöreään työpäivään. Käytännössä se tarkoittaa 14 tuntia (07:30–21:30). Vaihtoehtoja ei ole.

Esimiehet vuorostaan pakottavat puhetyöläiset venymään. Monet tyytyisivät normaaliin tuntimäärään, mutta pelkäävät joutuvansa nimittelyn kohteeksi. Yleisimmät haukkumasanat ovat petturi ja takinkääntäjä, ja koska puhetyöläiset tarvitsevat työyhteisönsä hyväksyntää, sosiaalisen paineen ahdistamina he suostuvat ylimääräisiin työtunteihin. Suostumus on sitova. Luvattu tuntimäärä on tehtävä. Kidutus on valmis alkamaan.

Kaksinkertainen myyntitavoite voi kuulostaa pelkältä luvulta, mutta puhetyöläisen korvien välissä todellisuus on toinen. Koska työ on tulospalkattua, ainoa asia millä on merkitystä, on tulos. Merkitystä on vain sillä, saavutetaanko kaksinkertaistetut tavoitteet vai ei.

Vaikka tavoitteet ovat vain lukuja, ne luovat suorituspaineita. Herkimmät menettävät yöunensa, rohkeimmat hakevat sairaslomaa, koska esimiehet painostavat puhetyöläisiä koko kärsimysnäytelmän ajan. Tehdyt kaupat kuulutetaan suureen ääneen. Se joka tekee kaupan, on huippu, mutta se joka ei tee, on mitätön paska (vaikka sitä ei ääneen lausuta).

Mutta muistakaamme, että esimiehet painostavat puhetyöläisiä vain siksi, että Rötösherrat painostavat esimiehiä. Normaalina työpäivänä Rötösherrat eivät pidä toimistoon jatkuvaa yhteyttä, mutta Namusedän Juhlapäivänä he hiostavat esimiehiä kuin kiimaiset koirat. Ja mikä muu Rötösherraa kiihottaisi kuin kaksinkertainen tilipussi, joka paisuu kuin puutteessa elävän kivespussi.

Rötösherran kätyrit huomauttanevat, että myös puhetyöläiset hyötyvät Namusedän Juhlapäivästä. Huomautus on osittain oikea. Mutta toimistoissa, joissa on jonkinlainen projekti ja erilainen palkkamalli, provision tai tuntipalkan nousu loppuu aina jossain vaiheessa. Sen jälkeen puhetyöläinen ei hyödy kaupanteosta toisin kuin rötösherroja, joita jokainen kauppa rikastuttaa. Ja se on ainoa syy pakkotyöjärjestelmälle, jossa puhetyöläinen ei hyödy suhteessa niin paljon kuin työpanos edellyttäisi.

Namusedän Juhlapäivä ei siis ole vähäpätöinen "pakkotyön" muoto. Kuvittele sellainen omalle työpaikallesi. Kuvittele, että esimies pakottaa sinut tekemään normaalia pidemmän työpäivän ja nostamaan työtehosi kaksinkertaiseksi, mutta vastineeksi et saa kaksinkertaista parannusta palkkaan.

”Jos eilen leivoit 6 tunnissa 1000 pullaa, niin leivo tänään 12 tunnissa 4000 pullaa!”

”Jos eilen teit 6 tunnissa 4 ohitusleikkausta, niin tee tänään 12 tunnissa 16 ohitusleikkausta!”

”Jos viimeksi ajoit Hangosta Utsjoelle ja takaisin, niin aja nyt sama reissu neljästi.”


Ja lisäksi koko Hanko-Utsjoki-Hanko-Utsjoki-Hanko-Utsjoki-Hanko-Utsjoki-Hanko-matkan esimies huohottaa niskaasi ja kyselee:

”No, miten menee?! Joko ollaan perillä?! Vieläkö on pitkä matka?!”


No jumalauta kyllä on! Mutta jos et suostu hommaan, olet petturi ja laiska ja vetämätön paska.

Jotta Namusedän Juhlapäivä ei tuntuisi niin kiduttavalta, Rötösherra on kompensoi kärsimystä karamellilla. Tarjolla on myös limsaa, energiajuomaa ja keksiä. Työpaikalla on nyyttikestit! Sokeripitoisilla elintarvikkeilla puhetyöläiset päihdytetään sokerihumalaan jotta he soittelisivat sekopäisinä ympäri Suomea. Ja sitten kilpaillaan! Voit voittaa laivanupotuksessa pinnin, vaikka sinulla ei olisi tukkaa. Voit voittaa 38-koon sukat, vaikka kengännumerosi olisi neli-seiska. Voittaa voittaa jopa kahvipaketin. Ja se on yhtä palkitseva kuin kaksinkertainen ansio.

Mutta koska pamflettimme tarkoitus ei ole vain kuvata Namusedän Juhlapäivän todellisuutta, vaan muuttaa se paremmaksi, annamme Lukijalle neuvon.

(1) Jos olet töissä MediaPexillä, hae Namusedän Juhlapäiväksi sairaslomatodistus ja vaadi Rötösherralta sairausajan palkka, johon sinulla on täysi oikeus. Jos Rötösherra ei suostu sitä maksamaan, voit ”hakea saatavasi oikeuden kautta”, kuten lakimiehemme on asian ilmaissut.

(2) Jos et ole töissä MediaPexillä, liity FB-ryhmään En vastaa tuntemattomiin numeroihin kuukauden viimeisenä perjantaina, ja valista sitten perhettä, kavereita, tuttuja, sukulaisia, naapureita, työkavereita ja etenkin isovanhempia. Mummot ovat herkkiä ostamaan puhelinmyynnistä, joten pelasta mummosi.


Näillä yksinkertaisilla ohjeilla pyrimme siihen, että kun yksikään oikeutta rakastava kansalainen ei vastaa kuukauden viimeisenä perjantaina tuntemattomiin numeroihin, Rötösherra luopuu pakkotyöpäivästä huomattuaan, että moraalittomalla oman edun tavoittelulla ei saavuteta mitään. Maailmasta tulee siis parempi paikka. Mutta taisteluamme se ei lopeta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti